Látogatás a Paksi Atomerőműben

Elsődleges fülek

A Nukleáris építémények mérnök szakirányú továbbképzési szak második féléve zajlik a 2017 őszi félévben. A képzés gyakorlati részének fontos eleme a látogatás a Paksi Atomerőműben.

Dr. Lovas Tamás beszámolója

A program a Tájékoztató és Látogatóközpontban (TLK) kezdődött, ahol idegenvezető segítségével ismerhettük meg az atomerőmű szerepét a hazai energiapiacon és a biztonsági előírásokat, kockázatokat. A legtöbb esetben a túra része az atomerőmű működési elvének ismerete is, itt ez elmaradt, ugyanis a képzés résztvevői a tavaszi félévben már alapvető nukleáris technológiai ismereteket kaptak. 

A TLK után következett az üzemlátogatás, ide a személyi igazolványon kívül semmilyen eszközt nem vihettünk magunkkal. Az alapos beléptetés után első utunk a 4. blokki blokkvezénylő látogató folyosójára vezetett, ahol szóbeli tájékoztató alapján megismerhettük, hányan és milyen feladatokkal irányítják az erőművet láthattuk, hogy miket mutatnak vezérlőfal ábrái, kijelzői és lámpái. Következő állomás a turbinacsarnok volt, melynek bejáratánál mindenki megkapta a csarnokban kötelezően viselendő füldugókat. Az 510 méter hosszú csarnokban találhatók a szekunderkör elemei, köztük a turbinák (8 db), melyek a gőz energiáját forgómozgássá alakítják és meghajtják az áramtermelő generátorokat. Óriási méretek, hatalmas zaj, ugyanakkor szokatlan tisztaság és rend. A turbinacsarnok után egy üveggel elválasztott folyosóra mentünk fel, mely a talajszinttől 33 méterre található, innen felülről nézhettük meg a 3-4. blokki reaktorcsarnokot. Így láthattuk, hogyan helyezkednek el felülnézetben a reaktor komponensei a valóságban.

Az üzemlátogatás végén kocsival áthajtottunk az Atomerőmű északi bejárójához, innen gyalog közelítettük meg a Karbantartó Gyakorló Központot (KGYK). A KGYK a világon is egyedülállónak számít, távoli országokból is jönnek gyakorlatozni nukleáris szakemberek, ugyanis valóságos (soha nem működtetett) reaktor alkatrészekből építették, az erőmű üzemeltetésének és karbantartásának számos elemét lehet itt szimulálni valós méretű, anyagú és felépítésű eszközökkel, és begyakorolni a reaktorral kapcsolatos karbantartási műveleteket inaktív környezetben.

A látogatás nagyon tanulságos volt, nem csak az érdeklődő hallgatói csapat hozzáállása miatt. Külön kiemelendő, hogy mind a TLK és üzemlátogatás, mind a KGYK látogatása során nagyon szakszerű vezetésben részesültünk, minden felmerült kérdésre választ kaptunk, miközben folyamatosan, rendkívül érdekes információkkal kötötték le figyelmünk.

Mindig izgalmas monumentális építményeket közelről megismerni, bemenni, felmászni, megtapintani. A Paksi Atomerőmű esetében az óriási méretű gépek és berendezések egyszerre lenyűgözőek és árasztanak tiszteletet. Ismerjük a működési elvét, de a maga valójában megtapasztalni, ahogy egy ennyire komplex rendszer működik, ahogy látogatásunk alatt is biztosítja bő harmadát Magyarország áramellátásának, megismerni zseniális mérnöki megoldásait, nem mindennapi élmény.

A látogatás megszervezésében Laki Tamás, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. munkatársa, a képzés egyik hallgatója vállalt vezető szerepet, neki ezúton is köszönjük.

A Kar szándéka szerint a Nukleáris építmények mérnök szakirányú továbbképzési szak minden újonnan induló évfolyamának a képzés elején megszervezi ezt a látogatást – ez egy újabb érv, amiért érdemes a képzésre jelentkezni!