Ha tavasz, akkor Vásárhelyi Napok!

Elsődleges fülek

Az Építőmérnöki Kar legvidámabb eseményét idén is hatalmas hallgatói és oktatói érdeklődés övezte.

 

Immár 52 éve a VN, azaz a Vásárhelyi Napok alkalmával az adott év harmadéves diákjai összeülnek, hogy néhány feledhetetlen napot csempésszenek az „építősök” tanulós mindennapjaiba. A Vásárhelyi Napok erősítik a kari összetartását, hiszen a hallgatók közel kerülhetnek a saját évfolyamtársaikhoz, valamint a közös, jó hangulatú programokon a „nagyöregekkel” is megismerkedhetnek.  A szervezők a programokból az oktatókat sem hagyják ki, akik a tanszéki főzés és vetélkedő aktív szereplői.

Ez az a négy nap, amikor a hallgatók csapatokat alkotva bizonyíthatják be, hogy ők az évfolyam, vagy éppen az egész kar legjobbjai.  A rendezvényen hagyományosan az elsős és a másodéves diákok alkotnak csapatokat, amíg a többi résztvevő már „tetszés szerint” csoportosulhat. Minden VN-nek saját témája van, az elmúlt években a résztvevők a mesék világát varázsolták elő, vagy épp a horrorfilmeket elevenítették meg. A csapatok feladata, hogy a megalakulásuk után az előre kijelölt tárgykörnek megfelelően válasszanak maguknak egy saját témát, ami köré felépítik az előfeladataikat. Az előfeladatok azok a kihívások, amiket még a rendezvény megkezdése előtt teljesíteni kell, s ha már mérnökök leszünk a kihívás, mi mással kezdődne, ha nem szerkezetépítéssel?

A csapatoknak adott anyagból és méretekkel el kell készíteniük egy minél kisebb tömegű, de annál erősebb szerkezetet, amelynek teherbírását a zsűri pontozza. Az előfeladatok részét képezi egy magának a Vásárhelyi Napoknak a népszerűsítését megcélzó reklámfilm és a csapatot bemutató néhány perces rövidfilm készítése, valamint csapattánc és csapatinduló kidolgozása. A 2014-es Vásárhelyi Napok témájában az emberiség történelmének nagy korszakait mutatta be.

1. nap – a Kruspér utca elfoglalása

Miután mindenki megírta a zh-it a hétre indulhat a felvonulás, amelyre a csapatok a saját készítésű járművükön, természetesen témához illő öltözékben érkeztek meg, majd az indulójuk eléneklését követően a táncukkal kápráztatták el a zsűri tagjait.

Az első nap folyamán a kollégium nagytermében levetítésre kerültek a kisfilmek és zárásaként megkezdődött a Vásárhelyi Napok igazi megnyitója, az esti buli, ahol a jó hangulatot az idei évben a Cloud 9+ zenekar biztosította.

2. nap - Sportnap

Miközben a fitt fiatalság sportvetélkedőn mérkőzött meg, a tanárok a kollégium teraszán készítették el a finomabbnál-finomabb ételeket, és bizonyították be, hogy ők sem olyan ijesztőek, mint ahogy néha az órákon tűnik.

A Vásárhelyi Napokra a kar végzett hallgatói is szívesen visszajárnak, elnosztalgiázzanak egykori diploma konzulensükkel és sokszor bátorítsák az „ifjúságot”. Miután mindenki jóllakott, megkezdődött a médiavetélkedő, amely alatt a résztvevőknek a kollégiumi médiakörök feladatait kellett teljesíteni. Este – immár sokadik alkalommal – az Animal Cannibals szórakoztatta a közönséget.

3. nap – Tanszéki vetélkedők

Az Építőmérnöki Kar oktatóinak irányításával valamennyi tanszék vicces, de elgondolkodtató, és természetesen az oktatott tárgyaikhoz kapcsolódó feladatokat adott a diákoknak.

A délutáni program a városi vetélkedő volt, amikor valamennyi résztvevő (3-4 nagyobb csapatot alkotva) „kivonult” Budapest utcáira, ahol az előre kijelölt állomásokon sokszor meghökkentő feladatokat teljesített. Zárásként a Soho Party énekesnője foglalta el a színpadot egy koncert erejéig.

4. nap - Nagyvetélkedő

A Vásárhelyi Napok utolsó napján kezdetét vette a nagy harc, hogy kiderüljön melyik csapat volt a legjobb az elmúlt négy nap folyamán.

A nagyterem dübörgött a csapatok hangjától és a feladatok között táncblokkok biztosították az egyre fokozódó buli hangulatot.

Szervezőként jóleső érzés volt látni, hogy azok, akik évközben fáradtan, karikás szemmel közlekednek, ez alatt a néhány nap alatt önfeledten szórakozhattak.

Van, aki ezt a pár napot „házizásra” fordította, ami szintén egy alternatíva, de gondoljunk bele: 8-9 hosszú héten át mást sem csinálunk, csak ülünk a gép előtt és igyekszünk tartani a határidőket. Ez a 4 nap arra van, hogy élvezzük a tavaszt, a szabadságot, a koncerteket, és közös élményeket szerezzünk diáktársainkkal és tanárainkkal.

A Vásárhelyi Napokról további fotók a Fotókör honlapján érhetők el.

 

- Honvéd Liliána -

Fotó: Vásárhelyi Pál Kollégium Fotókör