Teljes léptékű helyszíni kísérletsorozat acélcsarnokok fejlesztésére

Elsődleges fülek

A BME Hidak és Szerkezetek Tanszék és a Rutin Kft. közös pályázatot nyert a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében.

A pályázat, amelynek szakmai vezetője Dr. Dunai László, az Építőmérnöki Kar dékánja, célja acélcsarnokok teljesítőképességének fejlesztése hagyományos és extrém hatásokra. A projekt része egy teljes léptékű helyszíni kísérletsorozat, a burkolati rendszerek merevítő hatásának vizsgálata.

Az elmúlt években számos nemzetközi és tanszéki – TDK dolgozat, illetve diplomamunka keretében végzett – kutatás mutatott rá arra, hogy az Eurocode számítási eljárásaiban a szelemenek és a trapézelemezek merevítő hatásának figyelembevétele még tovább pontosítást igényel.

A pontatlanság – például földrengéshatásra történő méretezéskor – a biztonság kárára történő eltérést eredményez, ezért a pályázati program résztvevői feladatuknak tekintik egy pontosabb számítási eljárás kidolgozását és annak az Eurocode szabványrendszerébe való adaptálását.

A projekt jelenlegi fázisában a Hidak és Szerkezetek Tanszék munkatársaiból és hallgatóiból álló munkacsoport júliusban – közel három héten keresztül – méréseket végzett a Rutin Kft. dombóvári telephelyén. A kísérlethez egy teniszcsarnok tartószerkezetének merevített mezőjéhez tartozó két keretállás épült fel.

A szakemberek mérésenként négy esetet – két különböző magasságú szelemen, illetve két különböző magasságú trapézlemez –, összesen 48 konfigurációban vizsgáltak meg. A keretállások, összhangban a vizsgálatok céljával, valamint annak érdekében, hogy később felhasználhatók legyenek, a tesztek során végig rugalmas állapotban maradtak.

A helyszíni mérésekhez a felállított két keretállás mellé egy terhelőkeret is épült, amelynek segítségével az egyik keretállásra nyomó-, a másikra húzóerőt fejtettek ki. Így a csarnokrész nyírási merevsége is vizsgálhatóvá vált.

A munkacsoport a tesztek során a terhelő erőn kívül mérte az oszlopok tetejének elmozdulását keretsíkban és arra merőlegesen, a szélrácsokban ébredő erőket, valamint a terhelőkeret elmozdulását.

A helyszíni vizsgálatokat Dr. Joó Attila László, a Hidak és Szerkezetek Tanszék egyetemi docense vezette. A mérésben a tanszék Szerkezetvizsgáló Laboratóriumának munkatársai – Halász Attila, Kaltenbach László, Dr. Kálló Miklós, Kálózi Péter, Dr. Mansour Kachichian és Soltész Attila – mellett négy BSc-s hallgató is részt vett: Jakab Sára, Kenéz Ágnes, Opoldusz Máté és Rácz Annamária. Az eredmények további TDK dolgozatok, MSc diplomamunkák és doktori disszertációk kiinduló pontjául szolgálnak majd.

A nemzetközi szempontból is egyedinek számító kísérletről és eredményeiről a későbbiekben részletesen beszámolunk az epito.bme.hu-n, valamint a helyszíni mérésről videóriport is készül.

- Fischer Aliz Ráhel, Dr. Joó Attila László -

Fotó: Fischer Aliz Ráhel