Útpályaszerkezetek laboregység

Az elmúlt évtizedek folyamatos fejlesztései során a laboratórium elsősorban az aszfaltkeverékek és pályaszerkezeti rétegek vizsgálataira specializálódott. Laboratóriumunk az ország egyik legjobban felszerelt aszfaltmechanikai egységgel rendelkezik, mely aszfaltkeverékek igen széles körű, akkreditált, nem akkreditált, szabványos illetve egyéb vizsgálatait is lehetővé teszi.

Szakmai tevékenységünk kiterjed az aszfaltkeverékek és beépített rétegek vizsgálatai mellett, független kontroll vizsgálatok végzésére, felújítás-technológiai szakvélemények készítésére, beleértve az ehhez szükséges vizsgálatokat is (teherbírásmérést, helyszíni mintavételeket, állapotfelvétel), valamint laboratóriumi vizsgálatokra.

Szakmai felkészültségünk mellett a NAH általi akkreditált státusz is igazolja az ipari szektor számára végzett független laboratóriumi tevékenység megbízhatóságát. 

A Műegyetemi küldetéssel összhangban a nagy hangsúlyt fektetünk az oktatási-kutatási tevékenységre, melynek keretében a mindennapi oktatás mellett, számos doktori kutatással, kitűnő diplomamunkákkal, TDK dolgozatokkal és ipari kutatásokkal büszkélkedünk.

A vizsgálóeszközök és a kapacitás széles spektruma lehetővé teszi, hogy az aszfaltkeverékek vizsgálata valamennyi, hazánkban szabványos módszerrel és eszközzel megtörténjen. A Laboratórium emellett olyan vizsgálatokra is felkészült, melyek a hazai környezetben nem, vagy kevéssé, de nemzetközi környezetben mindennaposak, emellett vannak olyan vizsgálatok, amelyeket az országban egyedül a Pályaszerkezeti Laboratórium tud elvégezni (pl. vízáteresztőképesség vizsgálat, repedési hőmérséklet meghatározása)

A korszerű útpályaszerkezet diagnosztika alapjául is szolgáló laboratóriumi vizsgálatokat a pályaszerkezetek helyszíni vizsgálatára alkalmas KUAB típusú FWD (Falling Weight Deflectometer) berendezés egészíti ki. Az aszfaltmechanikai laboratóriumi vizsgálatok és behajlási teknő felvételére alkalmas KUAB együttesen a pályaszerkezet diagnosztika teljes spektrumát lefedi, ezzel mind egyedi pályaszerkezet méretezésre, mind meglévő létesítmények hibafeltárására alkalmas eszköztárat szolgáltat.

Kapcsolat:

  • cím:
    • Pályaszerkezeti Laboratórium: 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 2/b. ÉL 205
    • Út és Vasútépítési Tanszék: 1111 Budapest, Műegyetem rakpart 3. K ép. mf. 98.
  • szervezeti felépítés
  • útpályaszerkezetekkel kapcsolato kérdésekben: