Middle European Project Seminar - Gyere és próbáld ki magad egy nemzetközi csapatban!

Elsődleges fülek

A BME Építőmérnöki Kar Út és Vasútépítési Tanszék, a Bécsi és a Prágai Műszaki Egyetem idén immár 25. alkalommal rendezi meg a Nemzetközi Várostervezési Gyakorlatot.

A Middle European Project Seminar (MEPS) mérnöki szemléletét formáló rendezvény célja, hogy a hallgatók ötleteket készítsenek egy kiválasztott város közlekedési problémáira, valamint megízleljék, hogy milyen egy nemzetközi csapatban dolgozni.

A szeminárium kitűnő lehetőséget jelentenek az ismerkedésre, az egyetemek különböző oktatási szokásainak, az országok eltérő szabványainak megismerésére, felfedezésére.

Az egy hetes megmérettetésen a diákok vegyes csapatokban indulnak. A magyar, cseh és osztrák hallgatókból álló csoportok számára a szervezők feladatul egy egyedi, az adott település közlekedésével kapcsolatos probléma megoldását tűzik ki. A diákok munkáját a három egyetemről érkező oktatói gárda segíti. Az elkészült prezentációkat pedig a szervező város képviselői előtt kell bemutatni.

A rendezési jogát a szervező egyetemek országai forgószínpad szerűen váltakozva látják el. A várostervezési gyakorlat helyszínéül elsősorban kisvárosokat (általában 20 – 100.000 fős lakossággal rendelkező) választanak ki. Ilyen város volt például Hévíz, Gyula, Siófok, a csehországi Jihlava, valamint az ausztriai Wiener Neustadt, Feldkirch és Bruck a.d. Mur.

A MEPS a vendéglátó város számára is hasznos, hiszen többször előfordult, hogy a városrendezési terveikhez a legjobban sikerült tervekből merítettek ötletet (a Bruck a.d. Mur-ban megrendezett 1992-es MEPS szinte valamennyi tervét felhasználták a város arculatának átformálásakor).

A hallgatók rengeteget tanulhatnak egymástól, és a BSc-s hallgatók munkáját egyetemünk két kreditponttal is jutalmazza. De a MEPS több mint egy tervezési munka. A rendezvény programját csapatépítő kirándulások, szabadidős programokat is színesítik.

A Nemzetközi Tervezési Gyakorlat 2014-es helyszíne Tábor, Csehország. A versenyre június 1. és 6. között kerül sor.

A jelentkezés feltételei:

  • minimum III. évfolyam
  • német, ill. angol nyelv kommunikációs szintű ismerete (nem a nyelvvizsga számít)

Előnyt jelent:

  • Közlekedési létesítmények ill. Városi (Települési) szakirány
  • korábbi szakmai ismeretek (gyakorlatok, szakirányok)

A tartalék helyekre MSc-s hallgatók jelentkezését az alábbi e-mail címre várjuk: igazvolgyi@uvt.bme.hu.