Zielinski Szilárd Konferencia 2014

Elsődleges fülek

A Műegyetemen BME Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégiuma idén harmadik alkalommal szervezi meg konferenciáját.

A szakkollégium első konferenciáját 2012-ben hagyományteremtő szándékkal hozta létre. „Örülünk, hogy lehetőségünk van idén is megrendezni ezt a hasznos rendezvényt” – jelentette ki Bersényi Ágoston, a konferencia egyik főszervezője. Az előadások célja, hogy a hallgatók még mielőtt az „Életben” találkoznának vele , tudjanak meg minél többet a szakmájukról.„Ezt tükrözi a konferencia jelmondata is: Itt a jövődről lesz szó” – tette hozzá Molnár Bianka, a másik főszervező.

A Zielinski Szilárd Szakkollégium mind az öt tagozata (Földmérő kör, Kör-Vas-Út tagozat, Mérnökműhely, Szerkezet tagozat, Vízépítő kör) képviselteti magát a konferencia 15 rövid (félórás) előadásán, amelyek friss és érdekes témákkal szolgának a hallgatóknak, illetve a most első-vagy másodéves évfolyam számára segítséget nyújtathatnak, a szakirány választásban. A konferencia fővédnöke Barsiné Pataky Etelka, az MMK elnöke, és Dr. Dunai László, az Építőmérnöki Kar dékánja.

Az előadások témái közt szerepelni fog – a teljesség igénye nélkül – a Duna-projekt, a hamarosan induló budapesti közbringa-rendszer, a BuBi kapcsán végrehajtott komplex kerékpárosbarát fejlesztések, de a résztvevők megismerhetik az MMK állami tervezőirodákkal kapcsolatban  álláspontját . A konferencián szó lesz a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új Közúti Adatgyűjtő és Ellenőrző Rendszeréről (KARESZ), valamint a Paksi atomerőműújonnan épülő blokkjairól is.

Helyszín: BME K épület mgf.  79. (Kossalka János terem)

Időpont: 2014. április 26. (szombat) 9.00-18.15

A részvétel mindenki számára ingyenes, előzetes regisztráció nem szükséges. A részletes program elérhető a Zielinski Szilárd Szakkollégium honlapján.
 

A szakkollégium és a rendezvény névadója, Zielinski Szilárd műegyetemi tanárként a századfordulón a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) alapító elnöke volt.  A magyarországi vasbetonépítés úttörőjének a nevéhez fűződik többek között a városligeti tó felett átívelő acélszerkezetű híd, a kőbányai, a margitszigeti és a szegedi vasbeton víztornyok, de Zielinski készítette az első tervet Budapest metróhálózatához is, amely munkájáért megkapta a doktori címét.

Szakkönyvírói munkásságának jelentősebb művei:

  • A vágány kapcsolások számító módja (Budapest, 1888)
  • Ajánlat az alsó Dunán Ó-Moldova és Turnu-Szeverin közt levő hajózási akadályok elhárításának módszerére (Budapest, 1890)
  • A román- és portland-cementek szilárdulása pépben, habarcsban és betonban (Budapest, 1909)
  • Budapest forgalmi viszonyainak rendezése és a központi fővasút terve (Budapest, 1902)