Építőmérnöki Kari doktoranduszainak sikere a Nemzetközi Építőmérnöki PhD Szimpóziumon

Két doktoranduszunk kiemelkedő eredménnyel mutatta be kutatómunkáját a 10. alkalommal megrendezett Építőmérnök Doktoranduszok Nemzetközi PhD Szimpóziumán.

A 10. Nemzetközi Építőmérnöki PhD Szimpóziumot (10th fib International PhD Symposium in Civil Engineering) 2014. júl. 21-23 között rendezték meg a québeci (Kanada) Laval Egyetemen (Université Laval).

A rendezvényen az Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék két fiatal kutatója képviselte hazánkat. Az előadás-szekciókban Mlinárik Lilla doktorandusz (előadásának címe: „Effects of long-term acidic treatment on the hydration mechanism of metakaolin (MK) containing cement pastes” / „Hosszú időtartamú savas kezelés hatása a metakaolin (MK) tartalmú cementpépek hidratációjára”) és Juhász Péter doktorjelölt  (előadásának címe: „Evaluation of the cementing effect of a bio-based curing compound” / „Biológiai alapú felületkezelések cementáló hatásának értékelése”) mutatta be kutatómunkájának eredményeit és válaszolt a feltett kérdésekre. A fiatal kutatók témavezetője dr. Kopecskó Katalin, egyetemi docens.

Mlinárik Lilla doktorandusz, a Szimpózium egyik magyar előadója a Szimpózium fogadócsarnokában

Juhász Péter elnyerte a Szimpózium második legjobb előadójának járó díját. A siker nagyságát jelzi, hogy a zsűri a három legjobb előadót szigorú pontozáson alapuló, tematikus bírálatok alapján 95 résztvevő közül választotta ki. Bízunk benne, hogy kollégáink eme tapasztalatai és sikerei is hozzájárulnak PhD értekezésük sikeres elkészítéséhez és megvédéséhez.

A 2014. évi PhD Szimpózium előadói díjjal, valamint egyéves fib-tagsággal jutalmazott előadói. Az első sorban jobb oldalon áll Juhász Péter. A kép bal szélén Gordon Clark (Nagy-Britannia), a fibjelenlegi elnöke, bal szélén pedig Prof. Josée Bastien (Canada), a rendezvény főszervezője látható

Az Építőmérnök Doktoranduszok Nemzetközi Szimpóziuma (International PhD Symposium in Civil Engineering) a világ különböző egyetemein kétévente kerül megrendezésre. A rendezvénysorozat a BME-ről indult (és feltételezhetően az első ilyen nemzetközi rendezvény volt). A nemzetközi doktorandusz szimpózium jellegzetessége, hogy csak azok a doktoranduszok tarthatnak előadást, akik már elkezdték a kutatómunkájukat, de még nem adták be az értekezésüket (a szimpóziumra benyújtandó Abstract-juk leadásakor). A professzor kollégák a diszkussziókban vesznek részt, illetve szekcióelnöki feladatokat töltenek be.

Az International PhD Symposium in Civil Engineering eddigi helyszínei voltak:
1.    1996    BME, Budapest
2.    1998    BME, Budapest
3.    2000    BOKU Wien
4.    2002    Technische Universität Münich
5.    2004    Delft University of Technology
6.    2006    ETH Zürich
7.    2008    Universität Stuttgart
8.    2010    Techn. Univ. of Denmark, Copenhagen
9.    2012    Karlsruhe Institute of Technology
10.    2014    Université Laval, Quebec

A québec-i szimpóziumra a világ 65 egyeteméről érkeztek résztvevők. A szimpózium kiadványa elérhető a https://www.fib-phd.ulaval.ca/ honlapon. A következő Nemzetközi PhD Szimpóziumot a Nihon és a Tokyo University szervezésében 2016-ban Japánban rendezik meg. A fiatal kutatók részvételét a fib Magyar Tagozata is támogatta.

- Dr. Balázs L. György -