A mérethatás szerepe a betonszerkezetekben – előadás

A Nemzetközi Betonszövetség (fib) Magyar Tagozata és három tanszék szervezésében a prágai születésű professzor, Zdeněk P. Bažant beszélt a mérethatásról a betonszerkezetekben.

Az előadás 2016 május 10-én 12 és 15 óra között a BME K épület magasföldszint 85-ben (Hidak és Szerkezetek Tanszák Tárgyalója) angol nyelven hangzott el.

Az előadó Prof. Zdeněk P. Bažant, aki Prágában született és tanult, 1969-ben kezdett el az Illinois állambeli Északnyugati Egyetemen dolgozni, ahol 1973-ban lett professzor.

Az előadás címe: A mérethatás szerepe: tönkremenetelek, biztonság és szabványok.

Beton az egyike azoknak a kvázi-rideg anyagoknak, amelyeknek a válasza változik, a kvázi-műanyagtól a kvázi-ridegig, annak fényében, ahogyan a szerkezet mérete és az anyagi inhomogenitásnak az aránya nő. Ennek következtében, a racionális mérethatás tényezőt be kell vezetni a határterhelési egyenletek tervezési szabványaiba. Néhány nagyméretű betonszerkezetet érintő tönkremenetel áttekintése után Bažant a szabványok közelmúltban történt modernizálásra irányuló erőfeszítéseiről beszél, figyelembe véve a gerenda nyírást, lyukasztást, csavarást, sima hajlítószilárdságot, stb. Emellett elmagyarázza a biztonság, hatékonyság és innováció barát strukturális tervezés az előnyeit.

Az előadást a fib Magyar Tagozata mellett a Hidak és Szerkezetek Tanszék, az Építőanyagok és Magasépítés Tanszék és a Tartószerkezetek Mechanikája Tanszék szervezte.