Építményinformatikai mérnök mesterképzési szak

Elsődleges fülek

Sikerrel indult az Építményinformatikai mérnök mesterképzési szak

 

Lezárult a hosszú évek munkájának eredményeként létesített és indított mesterképzési szak első szemesztere. 2022 őszén 8 magyar és 10 külföldi, döntő többségben építőmérnöki és építészmérnöki alapvégzettséggel rendelkező hallgató kezdte meg tanulmányait. A nem építőipari háttérrel rendelkezők a törzstárgyakon (pl. BIM, Numerikus módszerek) kívül végeselemes modellezési ismereteket és épületszerkezettant tanulhattak, míg a többiek programozást (Python) és adatbázis rendszereket hallgattak emelt óraszámban. Mindenkinek közös volt a projektfeladat tárgy, ahol mikrokontrollerek segítségével építettek okosház üzemeléshez szükséges szenzorhálózatokat, tanultak meg tablettel épületet felmérni, mozgó járművekről készített pontfelhőket feldolgozni. A BIM tárgyon belül a BIM alapismereteken túl különös hangsúlyt kapott a fenntarthatóság (épületenergetika, életciklus elemzés) és a BIM alkalmazások: a hallgatók megismerhették a betonnyomtató működését és VR környezetben jártak be kivitelezési helyszíneket.
A 2. szemeszterben is izgalmas tárgyak várják a hallgatókat, ennek központi eleme a BTC hét (BME Balatonfüredi Tudáscentrum) Balatonfüreden. Április végén a teljes évfolyam Balatonfüredre költözik egy hétre, az ősszel épített szenzorokat a BTC épületén telepítik, ott gyűjtenek napokon keresztül adatokat és helyben dolgozzák fel azokat. Az egyhetes tartózkodást egy ilyen korszerű épületben arra is felhasználják, hogy az Épületgépészet és Épületvillamoságtan tárgyak keretében tanulmányozzák az épület napelemrendszerét, hűtő- és fűtőberendezéseit, biztonsági berendezését, épületirányítási rendszereit..
A programozás oktatása is tovább folytatódik, immár projektszemlélettel, még gyakorlatiasabban, ebben a BME Ipar4.0 központ is támogatást nyújt.
Izgalmas, gyakorlatias, valós ipari igényeket kielégítő képzés indult tehát, ahol magyar és külföldi diákok közösen tanulhatnak (angol nyelven). Igazán jó csapat jött össze, tagjai szabadidejüket is szívesen tölti együtt.

 

A következő évfolyam 2023 őszén indul, várunk minden érdeklődőt szeretettel, további információkért keressétek a képzés koordinátorát, Lovas Tamást (lovas.tamas@emk.bme.hu)