Lehet-e élet a Jupiter holdján?

Elsődleges fülek

Vendégelőadás 04.23. - NASA JPL

 

A földönkivüli élet lehetőségéről tartott angol nyelvű előadást Dr. Murthy S. Gudipati, a NASA Jet Propulsion Laboratory (JLP) https://www.jpl.nasa.gov/ vezető kutatója a Műegyetemen.
 
Április 23-án a BME Építőmérnöki Karának Fotogrammetriai és Térinformatikai Tanszéke adott otthont az IEEE GRSS Student Branch Chapter által szervezett, Detrekői szeminárium előadássorozat különkiadásának, amelyen kiváló vendégelőadó, Dr. Murthy S. Gudipati, a NASA kaliforniai Jet Propulsion Laboratory munkatársa vett részt.
 
 
 
 
Dr. Gudipati izgalmas előadását "Europa Clipper Mission: Investigation Habitability of Europa, Jupiter Icy Moon" címmel tartotta.
 
Az előadás a Jupiter holdjának, az Europa-nak a felfedezésével kezdődött, amely életet hordozhat a Naprendszerünkben. Beszélt a hold bőséges vízkészleteiről, a jeges külső felszín alatt húzódó, folyékony víz óceán jelenlétéről. A gravitációs változások és a Jupiter magnetoszférájának sugárzása által generált belső hővel az Európa ígéretes jelöltként jelenik meg a földönkívüli élet számára.
 
Az előadás egyik fő fénypontja a JPL-nél tervezett és épített Europa Clipper Mission volt, amelynek célja az Europa lakhatóságának vizsgálata olyan várható tudományos felfedezésekkel, amelyek a jövőben átírhatják a tankönyveket. Az indítás 2024. októberére várható, a műhold pedig 2030-ban érkezik a Jupiterhez. Dr. Gudipati részletezte a küldetés céljait, beleértve az Európa belsejének, felszíni összetételének feltárását. A szeminárium értékes betekintést nyújtott a NASA Jet Propulsion Laboratory-ban végzett, élvonalbeli kutatásokba és az univerzum megértésére gyakorolt lehetséges következményekbe.
 
Az előadást követően lehetőség volt kérdéseket feltenni az előadónak. Felmerül a kérdés, hogy milyen életformák létezhetnek az univerzumban? Melyek azok a élet szempontjából kritikus vagy döntő dolgok, amelyek ahhoz a filozofikusabb kérdéshez vezetnek, hogyan keressünk valamit, ha nem tudjuk, mit keresünk? A részt vevők arra is rákérdeztek, hogy hol van még a Naprendszerben folyadék formában, és mi támasztja alá azt az elképzelést, hogy az Europa fémmagja szilárd és nem folyékony?  A kérdések tükrözték a szeminárium résztvevőinek élénk és sokoldalú érdeklődését, melyre Dr. Gudipati átfogó és éleslátó válaszokat adott.
 
 
Az előadás után Dr. Gudipati ellátogatott a BME kertben álló Kármán Tódor szoborhoz. Mint ismeretes, Kármán Tódor az 1900’ években egyetemünkön végzett, és  a NASA JPL egykori alapító tagjaként nagy tiszteletben áll a kaliforniai intézetben.
 

Webcast: Kattintson ide a rögzített esemény megtekintéséhez