Gondoljuk újra, álmodjuk újjá

Elsődleges fülek

Történeti épületek fenntartható felújítása kurzus az Építőmérnöki Kar Magasépítési Tanszék szervezésében.

Az Athens 2014. kurzusra – túljelentkezés mellett – 11 európai országból érkeztek építőmérnök, építész, környezetmérnök és általános mérnökhallgatók. A francia, olasz, spanyol, portugál, cseh, német és – az idei évben először – török diákok előadásokat hallgattak, projektfeladatot oldottak meg és épületlátogatásokon vettek részt az öt napos tanfolyamon.

A nemzetközi kurzus előadói a történeti épületek felújításának különböző aspektusait ismertették a tanfolyam résztvevőivel. A hét folyamán a diákok megtudták, hogy a történeti épületeknél – amelyek nem minden esetben állnak műemlékvédelem alatt, de gyakran védelemre szoruló értékeket képviselnek – milyen épületszerkezettani megoldások alkalmazhatók. Az előadásokból fény derült az energiatudatos tervezési módszerekre, kiemelten a napenergia hasznosítás technikáira és a belsőoldali hőszigetelés menetére is.

A hallgatók projektfeladata – 2013-hoz hasonlóan – Róth Miksa üvegfestő műhelyének felújítási koncepciója volt. A csapatmunka során a diákok az épületszerkezeti és energetikai szempontú felújítás mellett új funkciót adtak a műemléknek.

A legtöbb csoport hőszigetelte az épületet, felújította, vagy cserélte a nyílászárókat, napkollektorokat és napelemeket helyezett el. Az egyik legérdekesebb megoldás keretében pedig a diákok a téglaburkolatú homlokzat elé télikertet álmodtak meg, amely télen puffer teret képezve külön hőszigetelés nélkül javítja az épület energetikai mérlegét – tudtuk meg.

A csapatok koncepcióikat az utolsó napon workshop keretében ismertették. A tanárokból álló zsűri mellett, a hagyományokhoz híven maguk a diákok is pontozták egymás munkáit. Az idei évben holtverseny alakult ki a dobogó első fokán. Az oktatók választása – szakmai szempontokat szem előtt tartva – egy fiatal anyákat segítő nappali továbbképzőközpontra esett, ahol a rászoruló anyák továbbképzéseken vehetnének részt, miközben a gyermekeikre gondozók vigyáznak. A pénzügyi szempontból önfenntartó központban szépségszalon (kozmetika, fodrászat) is működne, ahol az anyák a munkanélküli segéllyel megegyező összegért kisegítőként dolgozhatnának. A diákok többsége viszont a „fablab” névre keresztelt, startup cégek számára átalakított inkubátorházra szavazott, ahol az együttdolgozás mellett asztalbérlést is biztosított, valamint egy kávézó is helyet kapott az épületben. (Az elkészült tervek itt tekinthetők meg.)

Az Athens kurzus résztvevői épületlátogatás keretében a valóságban is megtapasztalhatták a történeti épületek felújításának lépéseit. A diákok 2013-ban még építés közben, 2014-es kurzuson pedig a már elkészült Eiffel palace-t csodálhatták meg. A csapatot Gyöngyösi Zsolt, a DVM Group környezetvédelmi osztályvezetője, a projekt  fenntarthatósági felelőse vezette körbe.

A mind a brit BREEAM, mind az amerikai LEED nemzetközi környezetvédelmi minősítési rendszerben kitűnő minősítést elért irodaház tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető, tetején napkollektorokat és napelemeket helyeztek el, a hulladékgyűjtésben és vízfelhasználásban környezettudatos technikákat alkalmaztak, valamint a bejárat mellett külön biciklitárolót és elektromosautó töltőállomást is kialakítottak. A külső megjelenésében is impresszív épület felújításakor ritka megoldást alkalmaztak: a  födémeket lebontották és az eredeti épületből csak a homlokzatot tartották meg, alatta pedig egy többszintes mélygarázs is helyet kapott.

Az épületlátogatás következő állomása az Andrássy út volt. A csoport az Archikon Kft. szervezésében, Nagy Csaba és Benedek Botond vezetésével ismerte meg a történeti épületek felújításának sajátosságait.

A mérnökhallgatók az Andrássy út 8. szám alatt egy épülő szállodában a századelő épületeire jellemző szerkezeteket figyelhették meg, majd az Andrássy út 19. szám alatt egy luxusáruházzá alakított egykori bérházat tekinthettek meg.

Az épületlátogatás utolsó állomása a Parlament új látogatóközpontja volt, amit maga az építész, Tima Zoltán mutatott be.

Az Athens programban részt vevő munkatársak a Magasépítési Tanszéken: Dr. Szalay Zsuzsa, Dr. Dudás Annamária, Halász György DLA, Hőnich Henrik, Dr. Szabó László, Harman Béla és Santos-Blastik Dávid.

Az Athens program felelőse: Dr. Stocker György

Fotó: Harman Béla András