Mérnök és környezet – Műszaki tevékenységek természeti és társadalmi felelőssége

Primary tabs

Az előadássorozat a Zielinski Szilárd Szakkollégium és a Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék szervezésében.

Az angol Építőmérnöki Társaság 1828-as alkotmánya szerint a mérnök az, aki „a természet erőforrásait az emberiség kedvére és hasznára fordítja”. Ez a szemléletmód, látva jelen korunk környezeti, gazdasági és társadalmi problémáit, megfelelő alátámasztásra szorul a mérnöki gyakorlat példáin, esettanulmányain, módszerein keresztül.
A mérnökök, mint a fizikai világ alakítói, felelősséggel tartoznak az elvégzett munkájuk távlati következményeiért. A pusztán gazdasági érdekek figyelembe vétele számos bizonyítottan hibás műszaki megoldást szült, és szül továbbra is.

Az előadások célja olyan széles látókörre, és felelősségvállalásra építő szemlélet, de még inkább világnézet kialakítása és megerősítése a hallgatókban, amely nagy távlatokban is a környezet és társadalom érdekeit szolgálja, továbbá olyan egyetemek határain túlnyúló szakmai közösség előmozdítása, amely motivációt, valamint szakmai és szellemi támogatást nyújt a környezetünkért és a társadalomért felelősséget vállalni akaró hallgatók számára.
Hallgatóságunk színes és széleskörű összetétele kiváló lehetőség teremt a különböző szakok és egyetemek hallgatói számára a gyümölcsöző szakmai-emberi kapcsolatok kialakulására.

A III. előadást tartja: Dr. Buzás Kálmán

Előadásának címe: Fenntartható víz- és szennyvízkezelés jelenlegi lehetőségei – Mérnöki újítások gazdasági és jogi kérdései.

Időpont: március 6. 16.00-18.00

Helyszín: K épület mf. 31.

 

A IV. előadást tartja: Dr. Lányi András ELTE TáTK

Előadásának témája:

  • Az antropocentrikus, biocentrikus és ökocentrikus környezeti etikák
  • A hagyományos nyugati etika korlátai
  • Felelősségünk a környezetért és a társadalomért – Lehetőségeink a cselekvésre

Időpontok: március 13. 16.00-18.00

Helyszín: K épület mf. 31.
 

Rendezvény résztvevői és támogatói:

  • Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégium
  • BME Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék
  • SZIE Reischl Gábor Szakkollégium
  • SZIK Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium