MSc dilemma, avagy szívesen tanulnál külföldön, de félsz belevágni?

Primary tabs

Cikksorozatunkban olyan hallgatókról olvashattok, akik az Építőmérnöki Karon megszerzett alapdiploma után a világ különböző pontjain folytatták tanulmányaikat.

Vass Viktória a BME Építőmérnöki Kar alapképzése után tanulmányait a bécsi Műszaki Egyetemen folytatta. A jelenleg első éves doktorandusz hallgató szerint „az építőmérnöki szakma egyik hatalmas előnye, hogy a megszerzett mérnöki tudást sokféleképpen használhatjuk fel.” A fiatal kutatót az epito.bme.hu-nak adott interjúban pályaválasztásának okairól, valamint egyetemi tanulmányairól kérdeztük.

Miért jelentkeztél a Műegyetem Építőmérnöki Karára?

A középiskolában végig reál beállítottságú voltam, bár mindig is érdekelt a művészet és lenyűgözött az épületek tervezése, maga az alkotás. Az építőmérnöki munkában a tervezés, az alkotás mellett a reál tudományok is helyet kapnak, ezért úgy gondoltam, hogy ez a fajta mérnöki pálya lenne a számomra a legmegfelelőbb. A felvételikor azért esett a választásom a Műegyetemre, mert szerintem Magyarország legnevesebb intézménye a mérnöki tudományok terén.

Nehéznek érezted-e a tanulmányaidat a Műegyetemen?

Nem voltak könnyűek, de számomra a kihívás mindig izgalmakkal teli. Ha az emberben a kellő tudásvágy megvan, felemelő érzés a BME-re járni és az Építőmérnöki Karon egy nagyon jó alapmérnöki tudást megszerezni.

Építőmérnöki tanulmányaid során érezted előnyét vagy hátrányát annak, hogy nő vagy?

Soha nem éreztem hátrányát annak, hogy nő vagyok. Meglepő módon az évfolyamom fele lány volt, igaz többen másfele orientálódtak. Voltak akik infrastruktúra mérnöknek tanultak, én szerkezetépítő mérnök lettem, amin belül több szakirányt is elvégeztem, mint a geotechnikát, a hídépítést és a magasépítést.

A jó tanulmányi eredményeidnek köszönhetően köztársasági ösztöndíjat kaptál. Mennyire volt nehéz megszerezni?

Érdekeltek a tanulmányaim, ezért sok energiát fektettem beléjük, ami magával hozta, hogy az eredményeim is jók voltak. Maga az ösztöndíj egy jutalom volt számomra, amelynek megszerzéséhez hozzájárultak a tanulmányon túli eredményeim is. Az Építőanyagok és mérnökgeológia Tanszéken többször volt lehetőségem elmélyülni az építőmérnöki tudományokban. Kutatómunkáim eredményéből TDK dolgozat (A Saint-Venant-elv matematikai hátterének bemutatás) is született.

Hol folytattad MSc tanulmányaidat?

Az alapképzést követően döntésem a bécsi Műszaki Egyetemre esett, ahol 2013 júniusában szerkezetépítő szakirányon kitüntetéssel végeztem. Tanulmányaimat jelenleg PhD hallgatóként folytatom. Témám a biomechanika, ezen belül a csontok modellezésével foglalkozom.

Szükség volt-e többletforrásokra tanulmányaid finanszírozásához?

Bécsben megélhetés körülbelül két-háromszor drágább, mint Magyarországon. A tanulmányaimban a családom tudott támogatni, de egy év elteltével munkát kerestem és az egyetem mellett folyamatosan dolgoztam.

Mit tanácsolnál azoknak a hallgatóknak, akik gondolkoznak tanulmányaik külföldi folytatásán?

Akikben megvan a kalandvágy és érdekli őket a külföldi tanulás lehetősége, azoknak mindenképpen javaslom, hogy próbálják ki magukat. Nagyon jó lehetőség mind a nyelvtudás elmélyítésére, illetve hogy más országokban más tudást is magukba szívjanak.

Az interjút készítette: Balázs L. György

Fotó: Bacsa Márk