Két együttműködés a tudatosság jegyében

Elsődleges fülek

 A Magasépítési Tanszék 2014. januártól a Magyar Életciklus-elemzők Szakmai Egyesület (LCA Center)  és a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) tagja

A tanszék a 2013-as év folyamán meghatározott új oktatási, szakmai-kutatási stratégiájának kiemelt témakörei a környezettudatos építés, a környezeti és költség szempontú életciklus elemzés, valamint a hozzájuk kapcsolódó területek.

Az LCA Center célja a környezettudatos gondolkodás és az életciklus-elemzés módszertanának népszerűsítése és terjesztése.

Az Egyesület fontos feladatának tekinti a hazai kutatóintézetek, egyetemi központok és vállalatok közötti szakmai hálózatok létrehozását és az Európai Unió más tagállamaival való együttműködési lehetőségek megteremtését. A szervezet a szakmai-tudományos tevékenység mellett az ipar és a közigazgatás munkáját is támogatja, valamint a meglévő hazai LCA adatbázisokat gondozásával és továbbfejlesztésével foglalkozik.

Az életciklus elemzés egy termék, folyamat vagy szolgáltatás a „bölcsőtől a sírig” tartó teljes életciklusának (nyersanyag előállítása, gyártás, használat, hulladékkezelés) környezetre gyakorolt potenciális hatásait számszerűsíti.
Az Egyesület alapító tagjai a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány (BAY-LOGI), a Miskolci Egyetem, a FEBE ECOLOGIC és a KM-Projekt Kft. Jelenleg 10 hazai egyetem, kutatóintézet és cég, valamint több egyéni támogató szerepel a tagok között.

Az LCA Center minden évben egyre nagyobb érdeklődés mellett rendezi meg szakmai konferenciáját, emellett félévente elektronikus tudományos folyóiratot is kiad.

A Magyar Életciklus-elemzők Szakmai Egyesületéről bővebb információt a szervezet  honlapján olvashatnak.

 

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council), mint országos szakmai, társadalmi együttműködés interszektorális összefogással azon dolgozik, hogy segítse Magyarország átállását a környezettudatos gondolkodásra és építésre.

Tagjai a környezet iránt elkötelezett építészek, belsőépítészek, mérnökök, kutatók, gazdasági szakemberek, valamint az építésgazdaság különböző területein működő cégek és szervezetek. A non-profit egyesület a szükséges piaci, oktatási és jogalkotási feltételek elősegítése révén hozzájárul a környezetileg felelős és egyben megtérülő építkezési gyakorlatok magyarországi elterjedéséhez.

Az egyesület a World Green Building Council magyar tagszervezeteként a világ számos országában működő szervezet nemzetközi tapasztalataira  támaszkodva élvonalbeli stratégiai elveket, módszertant és gyakorlatokat hoz Magyarországra.
 A HuGBC 2009-ben 22 magánszemély alapította meg. Jelenleg 48 tagja és 4 társult tagja van, amelyek között számtalan az ingatlanszektorban és az építőiparban tevékeny multinacionális és hazai vállalt, szakmai szervezet is szerepel.

A szervezet tevékenysége sokrétű:

  • Környezettudatos építészettel, építéssel és üzemeltetéssel kapcsolatos általános ismeretek társadalmi szintű kommunikációja
  • az építészeti, építési szabályozásban a környezettudatosság kellő súlyú megjelenítése
  • környezettudatos ingatlan minősítési rendszer kidolgozása
  • új technológiák köz- és felsőoktatásban történő széleskörű megismertetése
  • az energiatakarékos és fenntartható építést és felújítást előmozdító gazdasági szabályozás, támogatási rendszer szakmai kidolgozása és véleményezéseAz Magyar Környezettudatos Építés Egyesület egyre nagyobb érdeklődés mellett szakmai továbbképzéseket, konferenciákat és egyéb rendezvényeket szervez, amelyekről tagjait rendszeresen megjelenő hírlevelében tájékoztatja.

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesületéről részletesebben a szervezet honlapján olvashatnak.

A Magasépítési Tanszék kutatásaival és oktatási tevékenységével több ponton kapcsolódik a két szervezethez, amelyekben az év eleje óta -immár bejegyzett tagként - aktív közreműködést vállal.

Szerzők: Dr. Szalay Zsuzsa; Dr. Schrancz Mihály